Titlul paginii web

 

Efectele poluarii

  EFECTELE DIRECTE ALE POLUARII
Efectele directe  sunt reprezentate de modificarile care apar in starea de sanatate a populatiei ca urmare a expunerii la agenti poluanti. Aceste modificari se pot traduce in ordinea gravitatii prin:

    * cresterea mortalitatii
    * cresterea morbiditatii
    * aparitia unor simptome sau modificarii fizio-patologice
    * aparitia unor modificari fiziologice directe si/sau incarcarea organismului cu agentul sau agentii poluanti

Image and video hosting by TinyPic

Efecte de lunga durata ale poluarii

Efectele de lunga durata sunt caracterizate prin aparitia unor fenomene patologice in urma expunerii prelungite la poluantii atmosferici. Aceste efecte pot fi rezultatul acumularii poluantilor in organism, in situatia poluantilor cumulativi (Pb, F etc.), pana cand incarcarea atinge pragul toxic.

De asemenea modificarile patologice pot fi determinate de impactul repetat al agentului nociv asupra anumitor organe sau sisteme. Efectele de lunga durata apar dupa intervale lungi de timp de expunere care pot fi de ani sau chiar de zeci de ani .

Manifestarile patologice pot imbraca aspecte specifice poluantilor (intoxicatii cronice, fenomene algerice, efecte carcinogene, mutagene si teratogene) sau pot fi caracterizate prin aparitia unor imbolnaviri cu etimologie multipla, in care poluantii sa reprezinte unul dintre agentii etimologici determinanti sau agrava.

Poluarea aerului are un impact negativ asupra sanatatii organismului,  cu simptome minore gen tuse, lacrimarea ochilor ajungand la probleme de respiratie si chiar moarte. In plus smog-ul reduce vizibilitatea, iar emisiile de chimicale in aer pot provoca ploi acide care distrug vegetatia, fauna si pot otravi sursele de apa potabila.

Efectele poluarii apelor depind de substantele chimice deversate sau de micro orgnismele din apa, dar de obicei au ca finalitate distrugerea ecosistemelor zonale, moartea pasarilor si pestilor. In cazurile grave oamenii sunt afectati, daca consuma fara cunostinta de cauza apa din surse poluate sau daca mananca pesti proveniti din zone contaminate. In plus scaldatul in apele contaminate poate provoca boli ale epidermei.

Poluarea pamantului nu afecteaza direct sanatatea organismului, dar prin consumul de legume si fructe cultivate in zone poluate ne putem imbolnavi, gravitatea depinzand de concentratia si tipul poluantului, asa cum se regaseste in plante.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one